Afgelegen gebieden in Nieuw-Zeeland worden al tijden geteisterd door plagen van ongedierte. Deze brengen schade aan het ecosysteem en de huidige methodes schieten te kort. Daarom gaat men nu drones inzetten om het tij te keren.

Strategie

Het Nieuw-Zeelandse Department of Conservation (DoC) overweegt een nieuwe stragie om de biodiversiteitscrisis van het land een halt toe te roepen: drones. Deze worden uitgerust met gif om dieren die plagen vormen, zoals buidelratten, te lijf te gaan. Doel is om de diversiteit van het ecosysteem te waarborgen.

Drone

De drone die men hiervoor gaat inzetten is niet de minste. Met een lengte van zeven meter lang ziet deze er meer uit als een mini-helikopter. Het doel van de drone is simpel: het uitroeien van ongedierte in gebieden die voor mensen moeilijk bereikbaar zijn. In Nieuw Zeeland zijn dat hoge en steile kliffen, diepe ravijnen en ondoordringbare vegetatie.

Met gif beladen drones strijden tegen plagen in Nieuw Zeeland

Voordelen

Voorheen werden er reguliere helikopters ingezet, maar het gebruik van drones heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo zijn drones beter voor het milieu, veiliger en wendbaarder. Per uur zijn drones tweederde goedkoper dan helikopters en stoten ze 85% minder koolstof uit. Tenslotte kan men het gif nauwkeurig droppen, waardoor de kans op het vergiftigen van verkeerde dieren kleiner is.

Predator Free 2050

"Om de natuur te herstellen zodat inheemse soorten kunnen gedijen, zijn nieuwe instrumenten en technologieën nodig", zei de minister van natuurbescherming Eugenie Sage. "Drones hebben het potentieel om een game-changer te worden." Brent Beaven, hoofd van het Predator Free 2050-programma bij DoC, zei dat het gaat om meer dan 1 miljoen hectare aan land. "Er is dus genoeg werk voor drones."

Bron: The Guardian

Foto: ECT via Stuff.co

0 Reacties

    Plaats een reactie