Een Russische activist gebruikte een drone om zijn gegevens te beschermen. Door een harde schijf aan zijn drone te monteren kon deze op tijd uit het raam van zijn flat wegvliegen, terwijl de overheid al op zijn deur klopte.

Drone-ontsnapping

De Russische activist Sergey Boyko moest creatief worden toen de overheid om 10:00 lokale tijd op zijn deur bonsde. Hij besloot om een harde schijf met informatie vast te maken aan zijn drone en op deze manier de gegevens in veiligheid te brengen. Deze werd later door een vriend van de activist opgevangen.

Video

Een Russisch gesproken YouTube-video gemaakt door een bewoner toont ons een kijkje in de flat van Bokyo, die in de Siberische stad Novosibirsk woont. Hierin is te zien hoe de activist tracht de overheid buiten te houden en de drone uit zijn flatgebouw probeert te krijgen. De drone blijft nog even voor het raam hangen en verdwijnt vervolgens uit het zicht.

Informatie

De drone was geladen met verschillende harde schijven, solid-state drives en flash sticks met "zeer belangrijke" informatie die hij volgens de activist niet in handen van de politie wilde laten vallen. De drone bleek hiervoor de perfecte oplossing.

Oppositie

De zoektocht was onderdeel van een landelijk optreden van de huidige Russische regering tegen de oppositie. Ongeveer 200 invallen zijn uitgevoerd in de afgelopen dagen nadat de regerende partij grote verliezen leed bij de lokale verkiezingen in Moskou. Boyko leidt de lokale tak van de beweging van de bekende oppositieleider Alexei Navalny, die campagne voert tegen Putin.

0 Reacties

    Plaats een reactie