Bekijk hoe een drone op afstand een kamer vol met slimme verlichting hackt.

Rampscenario

Sommige wetenschappers en technologen zijn bang voor heftige virussen, die in de toekomst op communicatie-apparaten terecht kunnen komen en hierdoor op afstand gehackt kunnen worden.

Drone hackt Philips LED lampen op afstand

Video

In onderstaande video zie je een onschuldig experiment waarin een drone op afstand een virus-geïnfecteerde Philips Hue lamp kan overnemen. Het virus is zelfs in staat om andere lampen in de buurt te infecteren en hiermee over te nemen; zowel in hetzelfde netwerk als in het netwerk van bijvoorbeeld de buren.

Lek

De onderzoekers van Weizmann Institute of Science and Dalhousie University waren in staat een lek te vinden in het ZigBee draadloze communicatie-protocol dat gebruikt wordt in miljoenen consumentenapparaten wereldwijd.

Aanval

De aanval werd gerealiseerd door het uitbuiten van een zwakke plek in de Philips-encryptie om een firmware-update op afstand uit te voeren. De autonome aanval kit, opgebouwd uit "gemakkelijk verkrijgbare apparatuur", kost slechts een paar honderd euro. Met andere woorden, iemand met de kennis én motivatie kan eenzelfde aanval uitvoeren.

Update

Philips was geïnformeerd over het lek en heeft vorige maand een beveiligingsupdate uitgebracht. Toch bestaan er in de wereld miljoenen 'smart devices' die misschien wel slim, maar niet zo veilig zijn. Denk aan goedkope WiFi camera's, locatie-trackers en zelfs drones.

0 Reacties

    Plaats een reactie